Winddoek bevestigen, hoe doe je dat?

Een winddoek, ook wel windbreekgaas of privacydoek genoemd, kan voor net dat beetje extra privacy zorgen in jouw tuin. In dit artikel leggen we graag uit welke voordelen een winddoek heeft, hoe je een winddoek bevestigt en wat je allemaal nodig hebt.

Waarom een winddoek aan je hekwerk

Er zijn een aantal grote voordelen van een winddoek. Zoals de naam al doet vermoeden is het een manier om de wind in jouw tuin aanzienlijk te verminderen. Met behulp van onze winddoeken behaal je een windreductie van circa 80%. Ideaal om in de zithoek van de tuin te plaatsen dus. Zo kun je heerlijk in de tuin zitten en bijvoorbeeld in de lente al genieten van de zon zonder dat het al te hard waait.

Door een winddoek te bevestigen wordt niet alleen de wind tegengehouden, maar het biedt ook wat meer privacy in de tuin. Dankzij het materiaal neemt het namelijk een deel van de inkijk weg. Dit is dan ook een van de redenen dat het ook wel een privacydoek of zichtdoek wordt genoemd. Daarnaast is het ook een ideale (tijdelijke) oplossing wanneer de begroeiing van jouw hekwerk nog niet volstaat en je geen volledige inkijk wilt.

Naast bovengenoemde redenen, zijn er nog verschillende andere redenen om een winddoek te nemen zoals:

  • Winddoek als bekleding van je hekwerk
  • Winddoek voor meer schaduw
  • Winddoek als afscheiding van de moestuin
  • Winddoek als vijverafdekking

Wij hebben verschillende soorten winddoeken in ons assortiment. Zo kun je bij ons kiezen uit de kleuren zwart of groen en hebben we verschillende hoogtes zodat je de juiste maat hebt bij jouw hekwerk (1,50, 1,80 of 2 m). De rollen zijn standaard 50 m lang en hebben een gewicht van 180 gr/m².

Wat heb ik nodig voor het bevestigen van een winddoek

Je kunt een winddoek op verschillende manieren bevestigen. De winddoeken die wij aanbieden zijn aan beide zijdes (boven- en onderkant) voorzien van ingeweven knoopsgaten. Dit maakt het erg gemakkelijk om het doek met bijvoorbeeld tie-rips om de palen of het gaas te bevestigen van het bestaande hekwerk. De tie-rips kun je strak trekken waardoor het doek weinig bewegingsruimte heeft en de wind er niet snel onder kan komen.

In plaats van tie-rips kun je natuurlijk ook een spanelastiek met haak of binddraad gebruiken. Afhankelijk van het soort winddoek dat je hebt zijn er nog andere mogelijkheden om het te bevestigen zoals kwikclips, zeilspanners of spanrubbers.

Winddoek (Zonder afwerking) Bevestigen

Winddoek is in een aantal stappen te bevestigen. Lees snel verder voor de uitleg!

Stap 1: Uitrollen

Rol het winddoek uit langs het hekwerk.

Stap 2: Maak het winddoek op maat (indien nodig)

Een rol winddoek is 50 meter lang, maar wellicht heb je niet deze volledige lengte nodig. Als je het winddoek uit hebt gerold voor zo ver als nodig kun je hem vervolgens op maat maken met bijvoorbeeld een stanleymes of schaar.

Stap 3: Montage

Als het winddoek de juiste maat heeft kun je beginnen met het bevestigen. Dit doe je simpelweg met tie-rips. Haal de tie-rips door het ingeweven knoopsgat en bevestig ze vervolgens om de paal (bovenbuis bij harmonicagaas). Je kunt de tie-rips echter ook aan het hekwerk zelf of aan het spandraad bevestigen (aan de onderkant van het harmonicagaas bijvoorbeeld). Trek de tie-rips goed strak aan.

Let op: het doek moet strak gespannen zijn, maar niet té strak. Er moet enige bewegingsruimte zijn om de druk van de wind op te kunnen vangen.

Indien je de zijkanten ook wilt bevestigen kun je dit ook met tie-rips doen (en zelf gaten maken) of gebruik maken van een spanelastieken die je om de paal kunt bevestigen.

Winddoek met Band en Zeilogen bevestigen

Winddoek is in een aantal stappen te bevestigen. Lees snel verder voor de uitleg!

Stap 1: Uit-vouwen / Rollen

Rol/Vouw het winddoek uit langs de montageplek. Het windbreekgaas of winddoek is precies voor u op maat gemaakt dus inkorten hoeft niet meer. De makkelijkste manier om het te bevestigen is om het windbreekgaas alvast op de 5 M met een tie-rip te bevestigen zodat het al op het hekwerk hangt.

Stap 2: Montage

Als het winddoek globaal hangt kun je beginnen met het bevestigen. Dit doe je simpelweg met tie-rips. Haal de tie-rips door het RVS Zeiloog en bevestig ze vervolgens om de paal (bovenbuis bij harmonicagaas). Aan de onderkant doet u dit aan de horizontale spandraad. Trek de tie-rips goed strak aan. Dit doet u oog voor oog en zo werkt u het voor de voet af.

De kopse kanten van het doek maakt u op de zelfde manier vast als bij de bovenbuis alleen dan verticaal.

Let op: het doek moet strak gespannen zijn, maar niet té strak. Er moet enige bewegingsruimte zijn om de druk van de wind op te kunnen vangen.

Alternatieven voor een winddoek

Een privacydoek wordt over het algemeen veel gebruikt bij gaashekwerken en dan voornamelijk bij harmonicagaas. Dit zie je niet alleen vaak in de tuin voor thuisgebruik maar je ziet het ook veel op sportvelden (denk bijvoorbeeld aan tennisbanen), parken en erven.

Er zijn natuurlijk ook alternatieven voor een winddoek. Een mooi voorbeeld is vlechtband, dit is er zowel voor harmonicagaas als ook dubbelstaafmatten. Het voordeel van vlechtband is dat het je volledige privacy geeft waarbij je met winddoek nog enige doorkijk hebt. Vlechtband houdt tevens ook de wind voor een deel tegen.

Dus ook wanneer je een ander soort hekwerk hebt dan gaas (zoals een dubbelstaafmat hekwerk) zijn er verschillende mogelijkheden om jouw hekwerk te voorzien van windbrekers en meer privacy.